O Informační centrum Obnovitelné zdroje je neustále zájem

Hradec Králové, 3. srpna 2011 - Do Informačního centra Obnovitelné zdroje v Hradci Králové se v prvním pololetí letošního roku podívalo celkem 7392 návštěvníků.

„Nejvíce zájemců o obnovitelné zdroje přišlo v březnu a v květnu, kdy se naše Informační centrum účastnilo akce u příležitosti Světového dne vody a Královéhradecké muzejní noci. V květnu navíc naši expozici shlédl jubilejní čtyřicátý tisící návštěvník od otevření v květnu 2008," říká průvodce Vladimír Hanuš.

Není moc míst, kde by turisté, studenti, děti a všichni, kteří se chtějí něco dozvědět o výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů, měli možnost podívat se současně do informačního centra a do skutečné vodní elektrárny. Skupina ČEZ tuto možnost nabízí  v Informačním centru Obnovitelné zdroje, které je součástí budovy malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové.

Návštěvníci zde uvidí zajímavou expozici o využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Zároveň si zkusí vyplnit kvíz nazvaný Tajemství 100 let ukryté na Hučáku. Průvodci centra mají v programu i prohlídku provozu samotné elektrárny.

„Každý rok připravujeme pro naše návštěvníky něco nového, v letošním roce to je například dvacetiminutový film Malé vodní elektrárny na Labi. A na období letních prázdnin jsme vyhlásili fotografickou soutěž na téma Obnovitelné zdroje energie," dodává průvodkyně Petra Hrdličková.

Informační centra Skupiny ČEZ je možné nalézt po celé České republice. Nejstarší v Jaderné elektrárně Dukovany bylo otevřeno v roce 1994. Osmým v pořadí je právě Informační centrum v Hradci Králové, jehož hlavním motivem je výroba ekologické elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Nejmladší centrum bylo otevřeno v listopadu 2009 v Elektrárně Ledvice.