Pokračujeme v díle těch, kteří byli první - 20 let časopisu Elektro a nakladatelství FCC Public

Významná ocenění za práci pro elektrotechniku a elektrotechnickou literaturu

Dne 21. července se konalo při příležitosti tří významných výročí slavnostní setkání příznivců a přátel technické literatury pod názvem

20 let FCC Public - Pokračujeme v díle těch, kteří byli první.

20 let časopisu Elektro

65 let časopisu Elektrotechnik

101 let časopisu Elektrotechnický obzor

Setkání se konalo pod záštitou rektora ČVUT pana profesora Havlíčka ve slavnostní aule ČVUT v Betlémské kapli v Praze. Při příležitosti těchto tří významných výročí se sešli představitelé průmyslu a akademické obce spolu s pracovníky nakladatelství FCC Public.

Všechny přítomné osobně přivítal rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., a ve svém proslovu zdůraznil důležitost odborných periodik a jejich zásluhy o vývoj elektrotechnického průmyslu a vzdělávání u nás.

Velmi ocenil angažovanost nakladatelství FCC Public a jeho pracovníků nejenom pokračovat v dlouholeté tradici české technické literatury, ale i přes často nepříznivé ekonomické podmínky ji úspěšně obohatit o nové odborné tituly v souladu s technickým vývojem.

Ředitel FCC Public Ing. Emil Širůček osobním pohledem komentoval okolnosti vzniku a úspěšných dvacet let nakladatelství. Vyzdvihl pracovní nasazení, iniciativu kolegů z nakladatelství a jejich rozhodující podíl na celkovém úspěchu. Zdůraznil význam a důležitost podpory a spolupráce průmyslu a akademické obce.

Šéfredaktoři časopisů FCC Public Ing. Josef Košťál – Elektro, Ing. Petr Bartošík – Automa a Ing. Jiří Novotný – Světlo představili jednotlivé časopisy nakladatelství a poděkovali všem, kdo přispívají k odborné úrovni a ekonomické prosperitě časopisů.

Prorektor ČVUT prof. Ing. Petr Moos, CSc., načrtl osobní názor na elektrotechniku, důležitost její prezentace na veřejnosti a v této souvislosti i klíčovou roli odborných médií.

Proděkan Elektrotechnické fakulty ČVUT doc. Ing. Pavel Mindl, CSc., pozdravil účastníky setkání, vyslovil uznání nakladatelství za dobrou práci a jeho přínos pro českou odbornou veřejnost nejenom v tištěné podobě, ale zdůraznil i význam internetu.

Prezident Českomoravské elektrotechnické asociace Ing. Stanislav Adamec vyzdvihl význam práce nakladatelství FCC Public pro českou elektrotechniku. Jako výraz jejího ocenění předal do rukou zakladatele společnosti FCC Public Ing. Miloslava Folprechta cenu asociace v podobě křišťálové koule.

Generální ředitel společnosti Terinvest Ing. Jiří Šviga předal za přínos pro elektrotechniku a dlouholetou podporu veletrhu Amper představitelům FCC Public prestižní ocenění Zlatý Amper.

V duchu vůdčí myšlenky „Pokračujeme v díle těch, kteří byli první“ oznámil na závěr ředitel FCC Public obnovu vydávání nejstaršího českého elektrotechnického časopisu Elektrotechnický obzor, staronového vědeckého tiskového média. Šéfredaktorem obnoveného časopisu bude prof. Ing. Jiří Lettl, CSc., předseda redakční rady jubilanta – časopisu Elektro a moderátor večera.

Oficiální část setkání zakončilo několik skladeb z Prahy doby rudolfínské v podání hudební skupiny „Musica ad tabula“.

Neformální část setkání a osobní rozhovory potvrdily, že odborná veřejnost si velmi cení práce nakladatelství FCC Public a jeho cílevědomé podpory odborného vzdělávání, informovanosti a rozvoje elektrotechnického průmyslu v České republice.

FCC PUBLIC s. r. o.

Pod Vodárenskou věží 4

tel.: 286 583 011 - 2

fax: 284 683 022

září 2017

Česká novinka: Vodní odpadový rekuperátor pro domácí sprchy

vor2000smVodní odpadový rekuperátor s širokým využitím vhodný především pro sprchové kouty obyčejných domácností, který má ušetřit 40 % energie, vystavovala pražská firma Aton centrum na zářijové výstavě Domov a teplo 2009 v Lysé nad Labem, o níž jsme psali před týdnem. Tento český patentovaný výrobek má být novinkou na evropském trhu. Jmenuje se VOR 2000 a vyvinuli ho čeští odborníci. Prodával se za cenu  zhruba 6000 Kč s DPH a udávaná návratnost investice je kolem 4 let.