Inteligentní digitální domácnost je trend

Inteligentní řídicí systémy si pořizuje stále více domácností. Zdaleka již neplatí, že inteligentní digitální domácnost je určena jen pro úzkou skupinu nadšenců. Přesvědčili se o tom účastníci konference Inteligentní digitální domácnost 2010, kterou v rámci doprovodného programu veletrhu ForArch 2010 uspořádal ve spolupráci s ABF odborný měsíčník Sdělovací technika.

Po zahájení konference RNDr. Petrem Benešem, šéfredaktorem časopisu Sdělovací technika, následovala přednáška Ing. Davida Lensche za společnosti AV Media, který hovořil o trendech v oblasti inteligentního bydlení. Poté Michal Bassy se společnosti Siemens seznámil účastníky s bezdrátovým systémem automatizace domácnosti – Synco living, který je na trhu již 4 roky a je nainstalován ve dvou stovkách domácností. Dopolední blok přednášek uzavřel Jan Průcha ze společnosti Insight Home s praktickou ukázkou použití systému inteligentního bydlení inHome v Centru inovací pro technologie inteligentního bydlení. „Inteligentní digitální domácnost je trendem. Náklady na inteligentní elektroinstalaci jsou oproti nákladům na konvenční elektroinstalaci obvykle vyšší jen o 10 – 20%, přičemž náklady na zavedení celého systému inHome zdraží celou nemovitost jen o 10 – 20%. Úspory energie se zavedením systému inHome pohybují mezi 20 – 30%. Když k tomu připočteme zvýšení komfortu bydlení, je zřejmé, proč si stále více domácností pořizuje inteligentní řídicí systémy,“ řekl Průcha.

Odpolední program konference pokračoval vstupem Ing. Petra Šlechty ze společnosti ENcontrol, který informoval účastníky konference o úsporách energie a návratnosti instalovaných inteligentních budov. „Dle našich měření v konkrétní domácnosti čtyřčlenné rodiny je návratnost inteligentního systému 4 roky, což je ve srovnání s návratností např. fotovoltaických elektráren velmi příznivá skutečnost, řekl Šlechta. Projekt MAS (Nanoelectronics for Mobile Ambient Assistend Living Systems), který je financován z prostředků evropské unie, představil Ing. Jiří Havlík z Institutu mikroelektronických aplikací. Cílem tohoto projektu je vyvinout společnou komunikační platformu a nanoelektronické obvody, jejichž použití ve zdravotnických a wellness aplikacích podpoří vývoj flexibilních, bezpečných, odolných a cenově přijatelných mobilních AAL systémů, které umožní zvýšit kvalitu lidského života. Zaměřuje se na oblast dálkového zdravotního monitoringu osob v domácím prostředí. Konferenci uzavřela přednáška prof. Ing. Pavla Ripky o výuce oboru Inteligentní budovy na ČVUT.

Konferenci navštívilo cca 130 účastníků. Podle čilé diskuse, která se rozpoutala po každé z přednášek, lze konstatovat, že témata účastníky velmi zaujala. Konference potvrdila, že téma inteligentních domácností je v současné době velmi aktuální a že budeme muset v budoucnu řešit v souvislosti s inteligentní domácností ještě mnoho otázek, např. napojení na smart grid. Protože, jak řekl na závěr RNDr. Petr Beneš: „Inteligence je důležitá, ale musím být chytře použitá!“

Přímý přenos konference mohli případní zájemci sledovat i na webových stránkách nakladatelství Sdělovací technika www.stech.cz. Záznam, který pořídil partner akce, společnost OptoNet, bude ke zhlédnutí na těchto webových stránkách během příštího týdne.

Dalšími partnery konference Inteligentní digitální domácnost 2010 byly Siemens, Insight Home, AV Media, ENcontrol a Institut mikroelektronických aplikací. Mediálními partnery DigitálníDomácnost.cz, tzbinfo, NSC, IT DŮM, eStav.cz, bydlení-iq.cz, STAVITEL, SVĚTLO, ELEKTRO a AUTOMA.

Pořadatel konference srdečně zve k účasti na dubnové konferenci na obdobné téma, Inteligentní budovy 2010.

listopad 2017

Robotický vysavač Samsung NaviBot

vysavac-robotSamsung si připsal ocenění pro svůj robotický vysavač Samsung NaviBot (SR8855). Vysavač získal s výsledkem 92,6% nejvyšší ohodnocení v testech prestižního německého časopisu Emporio Test Magazine (ETM). V testu, kterého se zúčastnilo osm robotických vysavačů, vynikl Samsung Navibot především díky své vysoké výkonnosti, uvedl jeho výrobce ve zprávě pro tisk.